Haghbin Ægte Tæpper


FAKTA OM ÆGTE TÆPPER


Orientalske tæpper kaldes også ægte tæpper. Med denne betegnelse understreges, at tæpperne er et originalt produkt, et kunsthåndværk. Alle ægte tæpper er håndknyttede, og der findes i sagens natur ikke to tæpper, der er 100 % ens. Der vil altid forekomme små uregelmæssigheder, f. eks. i indfarvning af ulden eller i form af små "fejl". Disse kendetegn er karakteristiske for et håndlavet produkt og medvirkende til, at hvert tæppe har sit unikke særpræg.


Et billede af et Ardebil.


Knytning


Ved fremstilling af ægte tæpper bindes luvgarnet fast til kædetrådene (de lodrette tråde på væven) med en knude. Mellem rækkerne af knuder væves skud (vandrette tråde), der skal stabilisere knuderne. I persiske tæpper ses to slags knuder/knytninger, den asymmetriske knude, Senneh-knuden, og den symmetriske knude, Ghiordesknuden.Materialer og knudetal


Afhængig af, hvilke materialer, der er anvendt til kædetråd, skudtråd og luvgarn, kan tæppers knyttetæthed variere meget. Tættest i knytning - og derfor naturligvis meget kostbare - er tæpper knyttet med silke på silke. Mest almin­delig er brugen af uldluv på uld- eller bomuldskædetråd. Et ægte tæppes værdi kan dog på ingen måde udelukkende vurderes ud fra knudetallet pr. m2, da også andre faktorer spiller ind, som f. eks. hvilken type uld, der er anvendt, tæppets alder, tæppets kunstneriske værdi.


Billede af et Keshan-tæppe, i knap så traditionelle mønstre.


Tæppernes navne


Persiske tæpper betegnes efter de provins eller den landsby eller nomade­stamme, de oprindelig stammer fra. Alt efter oprindelse er tæpperne præget af typiske mønstre, farver og knytteteknikker. Eksempelvis kan nævnes Isfahantæpper fra den midtpersiske by Isfahan, Qum-tæpper fra den hellige by Qum osv. Indiske og pakistanske håndknyttede tæpper kopierer i overvejende grad de persiske tæppemønstre og betegnes derfor med de persiske tæppe-navne - der bør dog altid skelnes mellem kopitæpper og ægte persiske tæpper.Køb af ægte tæpper


Køb af ægte tæpper er en absolut tillidssag og bør foregå i en velassorteret specialforretning, hvor en fagmand med branchekendskab kan bistå med råd og anbefalinger. Mål op hjemmefra - det er lettere at finde det tæppe, De ønsker, hvis De har et maksimum- eller minimummål. Tag Dem god tid - få et eller flere tæpper med hjem i udvalg, da det kan være vanskeligt at foretage et valg, uden at have set tæppet i de hjemlige omgivelser, både ved dagslys og i kunstig belysning.


Billede af et persisk Nain-tæppe.


Vedligeholdelse af tæppperne


Persiske tæpper bør støvsuges ofte for at undgå, at sand og støv slider kæde- og skudtråd i bunden af tæppet. Støvsug i luvens retning - derved forhindres, at luvtrådene løsner sig. Mindre tæpper kan med fordel rystes udenfor - man må aldrig banke persiske tæpper. Vask og reparation bør overlades til en fagmand. Mindre pletter kan forsigtigt fjernes med en fugtig klud med sæbevand - ikke sulfo. Vær dog opmærksom på, at f. eks. afghanske tæpper slet ikke tåler vand. Flere oplysninger om et godt køb kan De få, hvis De besøger vores udstilling.

Haghbin Ægte Tæpper
Brogårdsvej 30
5250 Odense SV
Tlf: 65 96 27 77 Fax: 65 96 27 88